یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ |۲۲ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 24, 2024
حاج قاسم سلیمانی

رئیس دانشگاه قم در توصیف ابعاد شخصیتی سردار دل‌ها گفت: حاج قاسم ۴۰ سال اخلاص ورزید و سعی کرد جهاد و تلاش کند و دیده نشود. این مسئله بزرگی است و خدای متعال هم در پاسخ این‌همه بزرگی به این مرد بزرگ "حکمت" و "عزت" داد.

حجت الاسلام والمسلمین احمدحسین شریفی رئیس دانشگاه قم و عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) که چهره علمی شناخته شده‌ای در بین دانشگاهیان و حوزویان است در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه درباره ویژگی‌های اجتماعی و سیاسی مکتب شهید سردار حاج قاسم سلیمانی عنوان کرد: توصیف مکتب حاج قاسم و فهم این مکتب نیاز به تأمل و تدبر فراوان دارد تا بتوان پی برد که حاج قاسم چه ویژگی‌هایی داشت که یک تنه صاحب یک مکتب شد. طبیعتا فهم آن و سخن گفتن درباره آن در یک زمان مختصر کار بسیار دشواری است.

تاثیرگذاری جهانی حاج قاسم

وی افزود: شخصیتی مثل حاج قاسم که عرصه عظیمی در تأثیرگذاری جهانی دارد و حس آزادیخواهی بسیاری را در جهان برانگیخته و به هیجان وا داشته، جاذبه عشق و معنویت او کمندی شده بر دلهای عاشقان سراسر دنیا؛ طبیعتاً این تاثیرگذاری اجتماعی، سیاسی و بین المللی معلول یک تربیت فردی و جایگاه برجسته شخصیتی است.

حاج قاسم ذوب در امام (ره) و حضرت آقا بود و در این مسائل با کسی تعارف نداشت. او کسی نبود که فقط امام و حضرت آقا را دوست داشته باشد، بلکه می‌خواست خلقی را به این چشمه‌های نور و عزت و عظمت متصل کند

شریفی با اشاره به توصیف های رهبر معظم انقلاب درباره حاج قاسم، بیان کرد: مقام معظم رهبری در صحبتی به اخلاص حاج قاسم اشاره کردند که این مسئله کمی نیست. کسی که ۴۰ روز برای خدا اخلاص بورزد خداوند حکمت رو بر زبانش جاری می‌سازد. حاج قاسم ۴۰ سال اخلاص ورزید و سعی کرد جهاد و تلاش کند اما دیده نشود. این مسئله بزرگی است و خدای متعال هم در پاسخ این‌همه بزرگی به این مرد حکمت و عزت داد.

سخنان حاج قاسم منبعی مهم برای تزهای دکتری

به گفته رئیس دانشگاه قم، حاج قاسم بسیار کم سخن می‌گفت. طبق آمار یکی از پژوهشکده‌ها تاکنون حدود ۱۱۰ سخنرانی ضبط شده از ایشان شناسایی شده و این برای کسی که ۴۰ سال در تمامی میدان‌ها و تمامی صحنه‌های جبهه و جنگ و مقاومت و ... بوده زیاد نیست. سخنانی هم که گفته شده تماماً حکیمانه است و جا دارد که پیرامون بسیاری از صحبت حاج قاسم تزهای دکتری نوشته شود و پایان‌نامه‌های ارشد از آنها الگوگیری کنند.

زندگی زاهدانه سردار

عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهش امام خمینی(ره) بر این نکته مهم تأکید کرد که سردار سلیمانی کسی بود که یک عمر زاهدانه و دنیا گریزانه زندگی کرد، هیچ چیز را در این دنیا برای خود نخواست و تواضع بی‌نظیری داشت. کسی که در درجات نظامی قرار می‌گیرد قاعدتاً جایگاه و موقعیتی برای خود قائل می‌شود اما حاج قاسم فردی نبود که بخواهد به جایگاه نظامی تکیه کند. کسی که به خاطر خدا تواضع کند خداوند او را ارتفاع و تعالی داده و منشأ خیر و برکت قرار می دهد.

ولایت‌مداری و ولایت‌گستری حاج قاسم

حاج‌ قاسم‌ زمان‌شناس بود و مورد سوءاستفاده هیچ یک از جریان‌ها و احزاب سیاسی قرار نگرفت و الگوی زمان‌شناسی است.

یکی دیگر از عوامل عظمت حاج قاسم که بسیار حائز اهمیت است عشق به اهل بیت(ع) و عشق به زهرای مرضیه سلام الله علیها است که حجت‌الاسلام والمسلمین شریفی به آن اشاره کرد و گفت: این مسئله هم از مسائلی است که حاج قاسم را ارتقاء داد. سردار سلیمانی در وصیت نامه خود بعد از شکرگزاری از خدا و اینکه توحید و نبوت و امامت را متذکر می‌شود ولایت‌مداری بی‌نظیر خود را در وصیت‌نامه منتقل می‌کند و خداوند را شاکر است که در ایامی چشم به جهان گشود که بتواند سرباز کسی باشد که قریب به معصومان علیهم السلام بود؛ تالی تلو معصومان بود.

سردار زمان‌شناس | حاج قاسم؛ حکیمی که فرمانده شد

شهید سلیمانی ذوب در امام(ره) و حضرت آقا بود

به گفته رئیس دانشگاه قم، یکی از ویژگی‌های مکتب حاج قاسم در بعد سیاسی و اجتماعی ولایت‌مداری و ولایت گستری است که شهید سلیمانی ذوب در امام(ره) و حضرت آقا بود و در این مسائل با کسی تعارف نداشت. او کسی نبود که فقط امام و حضرت آقا را دوست داشته باشد؛ بلکه می‌خواست خلقی را به این چشمه‌های نور و عزت و عظمت متصل کند. می‌خواست که اندیشه ولایت را گسترش دهد. هم گسترش کمی که بتواند به پیروان و دلدادگان ولایت بیافزاید و هم گسترش کیفی که مقاومت و ولایت را در همه جا نفوذ دهد و در این خصوص در نقطه‌ای متوقف نشد و حد و مرزی نداشت.

کمک حاج قاسم به مظلومان عالم

شریفی به این نکته هم اشاره کرد که به گفته حضرت امام رضوان الله تعالی، شیعه مکتب دفاع از مظلومان عالم و مکتب مبارزه با ظالمان و مستکبران عالم است؛ حاج قاسم پیرو این مکتب بود که در غزه، لبنان، سوریه، عراق و هر نقطه‌ای از جهان که صدای مظلومی را می‌شنید سریعاً به کمک او می‌شتافت و از هیچ تلاشی در این راستا فروگذار نمی‌کرد.

حاج قاسم مطابق با نیازهای هر زمان دقیقا در جایی قرار می‌گرفت که اسلام و انقلاب به او احتیاج داشت.

سردار زمان‌شناس

وی، یکی دیگر از ویژگی‎‌های مکتب حاج قاسم را زمان‌شناسی برشمرد و در این باره اظهار کرد: اگر نمودار حیات حاج قاسم را از ابتدا تا لحظه شهادت ترسیم کنیم و آن را در کنار نمودار نیازهای کشوردر حوزه‌های تهدیدات سخت در زمان‌های مختلف ترسیم کنیم می‌بینیم که این دو نمودار دقیقا مطابق با هم هستند و این نشان می‌دهد که حاج قاسم مطابق با نیازهای هر زمان، دقیقا در جایی قرار می‌گرفت که اسلام و انقلاب به او احتیاج داشت.

به گفته رئیس دانشگاه قم، زمان‌شناسی سه ویژگی برای سردار سلیمانی به دنبال داشت. یکی اینکه هرگز غافلگیر نشد. همان‌گونه که در روایات آمده است کسی که زمان‌شناس باشد همیشه آماده حوادث است و حادثه بر او غلبه نمی‌کند. دوم اینکه شبهه زده نشد؛ ما غبارهای فتنه زیادی در جامعه داشتیم که چشمانی را نابینا و افرادی را آلوده کرد، اما حاج قاسم هرگز آلوده نشد و همیشه دلیرانه و شجاعانه از حق و ولایت دفاع کرد.

شریفی در پایان سومین محصول زمان‌شناسی حاج قاسم را این نکته مهم دانست که مورد سوءاستفاده هیچ یک از جریان‌ها و احزاب سیاسی قرار نگرفت و از سردار دلها به عنوان الگوی زمان شناسی یاد کرد.

گفتگو: علی علیزاده

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha